TRANSKRIPTI SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA BiH (1)

TRANSKRIPTI SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA BiH (1)

PostPostao/la urednik dana 01.02.2008, 17:16

U ovom prilogu i u nastavku donosimo transkripte sa predratnih i ratnih sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ito hronološki kako su išle (preuzeto iz Nezavisnih Novina):
slikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslika

FELJTON: Transkripti sjednica predratnog i ratnog Predsjedništva BiH (1)
N.N.

Časopis "Nacional Security and Future", čiji urednik je bivši šef hrvatskih tajnih službi Miroslav Tuđman, objavio je transkripte sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 1991. do 1994. godine.

Na promociji časopisa penzionisani general Tuđman rekao je da tih šest svezaka na oko 1.500 stranica donosi novo svjetlo na rad ratnog Predsjedništva BiH i želi razbiti neke stereotipe.

Zanimljivo je da se najveći broj tih transkripata ne nalazi u arhivi Predsjedništva BiH, te da su nadležni iz tog vremena tvrdili da se zbog ratnog stanja nisu mogle snimati sjednice.

"Nezavisne novine" u narednim brojevima objaviće najzanimljivije dijelove sjednica, a počećemo sjednicom Predsjedništva održanom nakon što je proglašena Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Magnetofonski snimak 50. sjednice Predsjedništva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, održane 10. januara 1992. godine (1)
Sjednica je počela u 13 časova

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Pozdravljam vas i ovo je prva sjednica u 1992. godini. Samo jedna tačka dnevnog reda: Aktuelna situacija u Republici. Sazvao sam sjednicu u vezi sa situacijom koja je nastala jučerašnjim sastankom Srpske skupštine, u kojoj je donesena Deklaracija o formiranju tzv. Srpske Bosne i Hercegovine. Predlažem da se utvrdi da je to protivustavan čin, pokušaj podrivanja ustavnog poretka u BiH koji može direktno da ugrozi mir u BiH. Da se pozovu svi organi, a prije svega Vlada BiH da preuzme sve mjere radi zaštite interesa Republike. Sjednicu sam morao hitno sazvati, jer to okolnosti nalažu. Otvaram raspravu o tome.

NIKOLA KOLJEVIĆ: Moj prijedlog povodom toga je da se hitno nastave razgovori tj. konferencija o Bosni, koja je prekinuta. Nažalost, ne krivicom predstavnika Srpske nacionalne zajednice ili SDS-a.

STJEPAN KLJUIĆ: Ja sam bio pristalica tih razgovora i mislim da su razgovori započeli u jednom vrlo prijatnom tonu. Sada bi trebalo da održimo tu dinamiku i da neke stvari stavimo na papir. Međutim, ono što otežava razgovore, kad god smo razgovarali, SDS osnuje SAO Krajinu, pa onda kaže da razgovaramo. Kad sam čuo Brđanina i one ljude, jer mi sa Brđaninom i njegovim sistemom mišljenja ne možemo razgovarati poslije onakvih izjava juče. Još samo da dođu oni moji iz Hrvatske, kao što kažu, da im mi u lice kažemo.

NIKOLA KOLJEVIĆ: Ja ne mislim govoriti ovdje ni u ime Brđanina, ni identifikovati SDS sa Brđaninom, nego hoću da vam kažem g. Kljuiću je jedna stvar po mom osjećanju. Ta činjenica nije tačna. Nije tačna dijagnoza da SDS nešto uradi ili Srbi nešto urade. Tu se g. Ganić ljuto vara ako misli da će naći neke druge predstavnike izuzev autentičnih i mislim da je ovo bilo zaista nepotrebno što ste vi jutros u "Oslobođenju" uradili. Da ostanem na akademskom nivou, na kojem vi u svojim tekstovima niste ostali. Lično vrijeđanje prvaka srpskog naroda nije nikom potrebno, jer je to vrijeđanje simbolično čitavog tog naroda. Mislim da nije tačno, g. Kljuiću, da mi prvo nešto uradimo. Kad smo se mi dogovorili i počeli razgovore, vi vrlo dobro znate, da ste vi došli sa tezama, vrlo uopštenim, od kojih je jedna bila donekle konkretna, i da su predstavnici SDA došli sa tezama, da smo mi došli pošteno sa ukupnim papirom i prijedlogom.

EJUP GANIĆ: Predložio bih kolegi Koljeviću da je prihvatljivo da se nastave razgovori. Ne treba bježati od Skupštine i dobro je da se govori. Nema pitanja o kojem se ne može razgovarati. Prije svega, ako predstavnici srpskog naroda smatraju da dolazi do preglasavanja kod ključnih pitanja, da se vidi koja su to ključna pitanja. Mi možemo napraviti i takve dokumente, da se to eliminiše. Sada treba nastaviti te razgovore. Mi se moramo ograditi od ove odluke. Sada postoje dvije republike. Postoji BiH i kako vi smatrate postoji neka druga republika. Znate, ne može jedan čovjek imati dva imena. U suštini se moramo politički ograditi od takvih odluka. Mi se moramo ograditi. Postoji samo jedna BiH. Tu se ne može smještati više Bosni.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Mi ne uzimamo kompetenciju Ustavnog suda kad kažemo da je riječ o jednom neustavnom aktu, jer svaki organ je ovlašten da donese takvu ocjenu. A Ustavni sud donosi pravu ocjenu. Predlažem da mi utvrdimo da se radi o protivustavnom činu, naravno pokrenut će se poseban postupak da Ustavni sud utvrdi zvanično stanje kako jeste. Da li je ili nije. Ne mogu na istom mjestu i u isto doba biti dvije republike. Jedna ili druga. Normalno bi svaka država jutros na ovakav akt podigla vojsku, pohapsila ljude, itd. Mi to ne možemo raditi, ali i ne radimo to. Vlada treba da razmotri mjere koje treba preduzeti da zaštiti Republiku. Ekonomski, pa i politički.

Vi možete glavu spašavati, sve dok vam neko ne kaže da je pognete. Ponosan čovjek sve može ali pognuti glavu ne mogu, makar ostao bez glave. Pognut glavu nećemo, makar ostali bez nje. Svakom je drag život. Ako treba da se tučemo, pa i to ćemo. Ako smo do toga došli ovdje. Mi smo mnoge stvari tolerisali, ali ima nekakva granica preko koje se ne može. Pokušavaju nam demontirati krov nad glavom, da bi imali veliku kuću. Da bi velika država bila. Mi treba da ostanemo potpuno bez države. Mi ne možemo imati ni malu državu. Jer drugi hoće da imaju veliku državu, da svaki Srbin bude u toj državi. Mi treba da platimo cijenu tom, da mi nemamo države više nikako.

Što se tiče Predsjedništva, mi bismo trebali samo da navedemo da ne postoji saglasnost. Mi smo uveli jednu praksu, koja nije u redu, da mi sada dajemo... Postoji stav Predsjedništva. Stav Predsjedništva se donosi većinom glasova. Mi ćemo konstatirati da su g. Plavšić i g. Koljević izdvojili mišljenje.

Mi ćemo zahtijevati da se sazove hitno Skupština Bosne i Hercegovine. Mi imamo pravo inicijative bez odlaganja. Mi moramo 15-20 dana ubjeđivati da se sazove Skupština. To je nenormalno stanje koje više nećemo trpjeti. Osiguraćemo da možemo Skupštinu sazvati kad god je to potrebno. Izvoli, Biljana...

(Nastaviće se)
urednik

Cash: 2

Natrag na FELJTONI

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.