FELJTON: Transkripti sjednica predratnog i ratnog Predsjedništva BiH (112)
Magnetofonski snimak 182. sjednice Predsjedništva Republike BiH održane 26. decembra 1992. godine (3)
ALIJA IZETBEGOVIĆ: Koliko mogu da procijenim, ovdje postoji jedna znatna većina zato da se izvrši ta promjena. Ja ovo pitanje stavljam na glasanje. Prema tome, ko je za to da se na mjesto predsjednika Poslovodnog odbora Radio-televizije BiH, umjesto Mehmeda Agovića, stavi Muhid Memija, a umjesto Nedima Lončarevića Zdenko Vranješ.
MILE AKMADŽIĆ: Ja, i Miro Lasić je ostavio pismeno da je i on.
IZETBEGOVIĆ: Ko je za to? Za to je šest članova. Ko je protiv? Dva uzdržana. Ovo je odluka donesena sa šest za i dva uzdržana glasa.
MIRKO PEJANOVIĆ: Ja ću biti protiv zato što niste uvažili da se podnese ... prethodni.
TATJANA LJUJIĆ-MIJATOVIĆ : Ja sam uzdržana.
IZETBEGOVIĆ: Jedan protiv, jedan uzdržan, hvala. Imamo dalje problem zamjenjivanja predsjednika Predsjedništva BiH za vrijeme službenog puta. Ako nemate protiv, ja bih da me zamjenjuje gospodin Ejup Ganić.
AKMADŽIĆ: Ja imam protiv. Predlažem da Vas zamjenjuje gospodin Miro Lasić. A ja ću u Vladi reći da me zamjenjuje gospodin Hakija Turajlić.
IZETBEGOVIĆ: Ja mislim da to nije praktično rješenje, zato što je Miro Lasić došao tek ovdje.
AKMADŽIĆ: Svejedno, zna predsjedati sjednicom. Predsjedništvo odlučuje kolektivno. Zna presjedati sjednicom.
IZETBEGOVIĆ: Dakle, moj je prijedlog gospodin Ganić. Milin prijedlog je gospodin Lasić. Stavljam prijedloge na glasanje oko toga.
PEJANOVIĆ: Kojim redom je po Poslovniku?
IZETBEGOVIĆ: Ima li tamo u Poslovniku?
AKMADŽIĆ: Ne piše, nego se određuje na sjednici.
IZETBEGOVIĆ: Određuje se na sjednici.
AKMADŽIĆ: Sigurno je tako ne trebate donositi Poslovnik.
IZETBEGOVIĆ: Ne treba, jer onda se postavlja pitanje od kad počinje abeceda.
AKMADŽIĆ: Abeceda je da cijelo vrijeme imate zamjenika koji Vas zamjenjuje kad ste vi u Sarajevu. Vi možete biti negdje, a treba donijeti neku odluku. To ide redosljedom. A kad idete u inozemstvo, onda se određuje ko će zamjenjivati.
IZETBEGOVIĆ: Ja mislim da su ovo vremena vrlo ozbiljna, gdje treba dobro znati situaciju ovdje. Mislim da je Lasić novajlija u svakom pogledu i da bi trebalo da to bude prof. Ganić. Molim vas, da se oko toga izjasnite.
PEJANOVIĆ: Trebalo bi uvesti praksu da svaki drugi put neko zamjenjuje. Tu je Ejup sticanjem okolnosti do sada stalno zamjenjivao, pa je to izazvalo malo i teškoća, znate. Vjerovatno to treba izbjeći. Da je on stalni zamjenik. Ovaj put neka bude Ganić, ali da se svaki put mijenja.
TATJANA LJUJIĆ-MIJATOVIĆ: Da bude praksa da se mijenja.
PEJANOVIĆ: A lično mislim, ako možete usaglasiti predsjednik Vlade i Predsjedništva, da u Vladi ovako u Predsjedništvu onako, da se time ne bavimo.
IZETBEGOVIĆ: Nije to toliko važno pitanje. Mada ovdje da je bilo ko drugi sada trenutno, da je kandidat neko kome je prva sjednica. Poslije nekoliko sjednica možda bi to bilo moguće, ali ovako ne znam koliko je to praktično.
PEJANOVIĆ: Prema tome, molim vas, sjednica neće ni biti nego će biti dežuranje.
IZETBEGOVIĆ: Biće sjednica. Naime, čini se da hoće. Sa šest ljudi se mogu donositi odluke. Ali sad imamo...
PEJANOVIĆ: Neće biti trojica. Sefer ide.
IZETBEGOVIĆ: Prvi je u petak. Znači, ova četiri dana. Nemojte krenuti prije 1. Ja sam još na poslu, a moja sjednica je sutra. Prema tome, možete i vi krenuti.
PEJANOVIĆ: Vi imate avion riješen, a mi da li ćemo uopšte imati avion.
IZETBEGOVIĆ: Nemam avion. Imam naveče redovnu liniju.
AKMADŽIĆ: Mi trebamo isto imati avion, predsjedniče.
IZETBEGOVIĆ: Rezervišite na vrijeme. Meni su rezervisali na šest sati večeras.
PEJANOVIĆ: Problem su božični i novogodišnji praznici. Teško je dobiti mjesta.
IZETBEGOVIĆ: Ako je pun avion, mislim da se isplati, dođe ista cijena. Ako je pun, ako se koriste sva mjesta onda je to ista cijena.
AKMADŽIĆ: Bio bi pun avion i pitanje je da li bi svi mogli stati.
IZETBEGOVIĆ: Mislim da je negdje otprilike 2.400 dolara pun avion sa sedam-osam mjesta. Dođe to otprilike na isto. To se gore preko "Kroacija transa".
AKMADŽIĆ: Hoćete li Vi isto tako raditi?
IZETBEGOVIĆ: Neću, ja idem redovnom linijom, dok su mi rekli pričekaćeš tri sata u salonu, ako ćeš doći u 1-2 sata, jer je avion u pet ili šest sati. Ja sam razumio da je to redovna linija.
AKMADŽIĆ: Ko Vam je to radio da uradi i nama isto?
EJUP GANIĆ: Molim vas, samo da riješim. Ti razgovori treba da počnu...
AKMADŽIĆ: Šta smo rekli oko Šibera. Ide li ili ne?
IZETBEGOVIĆ: Mislim da to trebaš da riješiš ti s njim u razgovoru. Neka to pričeka. Kad završimo sjednicu zovni ga i pokušaj riješiti s njim tu stvar. Zajednički razgovor.
AKMADŽIĆ: Ja ću razgovarati sa Morijonom da to ukloni, hitno. Ali ako ne ukloni, mi moramo imati odluku. Znači ako ne ukloni, da Šiber ne ide. Onda ću mu prenijeti stav Predsjedništva. To možete i Vi i ja. To je svejedno.
AKMADŽIĆ: Što on kaže, što oni neće da uklone to?
GANIĆ: Kažu, gađaju ovi vaši pa im je to praktično.
AKMADŽIĆ: Pa im to praktično.
GANIĆ: Oni gađaju jedni druge. Međutim, kad su naši postavili kontejner, on je uklonio to. Nas je natjerao i cijeli svijet obavijestio da smo sami sebe blokirali i onda napravio tu skandal. I onda je potpisan ugovor da je taj put put UN i da niko tamo ne smije biti. Sad neka Morijon postavi tu prepreku ako hoće, a ne ovi. To je sad jedno tehničko pitanje. Tu je svaki metar toga puta važan sa strateškog aspekta. Međutim, on njima popušta i meni prijeti, sad ja imam ugovor o deblokadi grada, taj blesavi Šiber neće da dođe, smijeni ga. U tom smislu. Ja kažem, pošto sam ja svojevremeno bio zagovornik tog puta kroz Dobrinju, jer ipak je neprijatno kad prolaziš četnici drže puške, on kaže sad ja pristajem da ga vozim kud ti kažeš, ali ne mogu da uklonim ovu prepreku.
PEJANOVIĆ: Pitanje je veoma delikatno. Predlažem da predsjednik Vlade obavi razgovor.
HALILOVIĆ: Pitanje uopšte nije delikatno, pitanje je principijelno. Zajednički razgovor.
IZETBEGOVIĆ: Oni kažu ako ovo stavimo, onda oni neće htjeti da dođu, onda smo mi pokriveni i nije potpisan ugovor njihovom krivicom.
AKMADŽIĆ: Ono s čime se ja ne mogu složiti to je da Šiber ne ide, a da predsjednik ide. S tim se ja ne mogu složiti.
HALILOVIĆ: Neće ići ni predsjednik.
AKMADŽIĆ: Onda daj da zaključimo i tako. Da mu ja kažem - ako se to ne ukloni, neka mu kaže gospodin Ganić, zašto ja. Ako se to ne ukloni, ne ide Šiber na aerodrom, ne ide predsjednik u Ženevu.
IZETBEGOVIĆ: Dobro bi bilo da ga zamijeniš malo u tome, znaš.
GANIĆ: Ja nemam više snage da razgovaram s njima.
IZETBEGOVIĆ: S njima je užas, pogotovo što se tiče Morijona. On je čovjek koji uzme riječ, dođe da razgovara sa mnom, traži razgovor i onda čitavo vrijeme govori.
GANIĆ: Moja sekretarica će ga dobiti na telefon satelitski.
IZETBEGOVIĆ: Idemo zamjena. Glasanje.
PEJANOVIĆ: Jest da bi trebalo Ejupa odmoriti, brate i on sam kuka. Šta će?
IZETBEGOVIĆ: Nije Lasić čovjek koji može neposredno zamijeniti ovdje. Ne procjenjujem svoje mjesto. Ali mislim da Lasić nema
AKMADŽIĆ: Rekli smo da nećemo o moralnim, nego
IZETBEGOVIĆ: Slažem se ja s tim, ali, molim vas, ovdje neka bude Ejup Ganić. Ejupe, daj neku malu polemiku, odlučno je da vrijeme moje odsutnosti ti zamjenjuješ predsjednika, sazivaš sjednice, rukovodiš sjednicama - to je to.
AKMADŽIĆ: Insistiraću da od tri potpredsjednika Vlado - jedan bude Hrvat.
IZETBEGOVIĆ: Mi ćemo insistirati da potpredsjednik Vlade bude Hadžo Efendić, gospodine Mile Akmadžiću. Od toga mi odustati nećemo. Po cijenu da se sve raspadne u paramparčad. Nemojte mi oko toga praviti pogodbu, molim Vas. Ne smijemo postavljati nepravedne zahtjeve, nepravične. Nemojte postavljati nepravedne zahtjeve, jer prihvatićemo sve, a neku nepravdu prihvatiti nećemo. Na leđima da nosimo nekoga ili nepravdu, nemojte mi insistirati na tome.
AKMADŽIĆ: Ja se upravo borim protiv nepravde.
IZETBEGOVIĆ: Odluka o zamjeni. O pozajmici 70 milijardi. Od Narodne banke. Ovdje ima jedan - na 104. sjednici održanoj 20.12. za donošenje ratnog budžeta za period novembar - decembar Narodna BiH hitno odobri pozajmnicu 70 milijardi. Imate pred sobom da ne čitam. (70 milijardi dinara) od čega 60 milijardi novog zaduženja i 10 milijardi bh. dinara kojeg Narodna banka nije doznačila po osnovu ranijeg zakona i zakonitativna sredstva u iznosu od 40 mil. dinara. Navedena pozajmica je imala tretman akontativne doznake sredstava po kreditu od Narodne banke, koji je bilansiran kao prihod ratnog budžeta za period od do 1992. godine. Molim vas, možemo li ovo prihvatiti. Ovo je, ja mislim da je ovo bilo na Vladi. Ovo je Vladin prijedlog.
AKMADŽIĆ: Samo da kažem, Predsjedništvo je istovremeno - normalno Vlada je predložila u pomoći finansijskom pogledu smo u vrlo teškom. Novac, štampanje praktično. U vrlo smo teškom stanju i ne znam jednom ćemo morati to staviti na dnevni red. Naravno privreda ne radi. Svaki ovakav zahtjev znači devalvaciju.
GANIĆ: Ja zadnji put kada sam bio vidio sam da je (Hrvatska) onaj kurs 50% otišao gore.
AKMADŽIĆ: A hrvatski mi devalviramo. Hrvatski dinar mi devalviramo, odnosno Hercegovina iz područja gdje je hrvatski dinar.
GANIĆ: Imaćemo mi problema sa Hercegovinom, to vam ja kažem.
IZETBEGOVIĆ: Dobro. Hoćemo li dalje.
AKMADŽIĆ: Ja sam juče obavio razgovor s Morijonom. Morijon mi je uputio službeni protest, zbog toga što, kako on kaže, jedinice Armije BiH su na njega izvršile atentat. I nije mu do njega nego do njegovog osoblja. Tom prilikom je jedna osoba povrijeđena. On je uputio protest i zamolio me da formiramo komisiju koja će provesti istragu. Ja sam to prihvatio i mislim dao sam obrazloženje. Da u svakom slučaju to nije činila Armija RBiH, ako je i došlo iz takvih redova, mi to ne smatramo svojim oružanim snagama, jer mi se ne bavimo tim poslom napad na visoke funkcionere UNPROFOR-a. On je to tako prihvatio, ali je opet pri tvrdnji da je to došlo sa položaja koje drže naše snage. Ja bih zamolio ovdje u Predsjedništvu da o tome informiraju, ne znam da li je potrebno, komisiju, ali gospodin Sefer Halilović ima podatke da nas izvjesti, da onda to uradi. Ako je potrebno da to utvrdi komisija koja će to ispitati, neka utvrdi, ako nije da to ocijenimo. Da ja o tome gospodina Morijona izvjestim. Ja sam već tražio gospodina Sefera. Međutim, ja kada tražim gospodina Sefera on se meni ne javi, ja bih ga molio da mi se ubuduće javi. Preče je kada ga traži predsjednik Vlade, može biti samo kada ga traži predsjednik Predsjedništva. Što se tiče ovih kontakata, ovo se desilo tri puta. I mislim bilo bi dobro da promijenite stav prema meni, gospodine Sefere. Ali možda to sekretarica zagubi gore negdje, ali tebe nema gore, ja tražio. Ostavim poruku da se javiš tri puta ovako - mi se nikako ne možemo čuti - nikada se ne možemo čuti. Nemam nikakav kontakt.
HALILOVIĆ: Uspostavićemo vrlo čvrste kontakte.
AKMADŽIĆ: Ne samo kontakte uspostaviti, nego i u korist Bosne i Hercegovine. Normalno je. Ne u našu korist. Hvala. Dalje bih rekao da me je general Morijon izvijestio da popravak dalekovoda i to što ide u Blažuju, da ide u dobrom pogledu, i da je to, koliko sam ja razumio, pri kraju. Međutim, da je i to zbog borbi, da su to naše snage spriječile. Ja sam rekao nisu naše snage, ne mogu naše snage spriječiti sebi dotok struje itd. Ali borba se odvija. I tu smo oko toga dobro prešli. Više nema nikakvih problema. Oko pristizanja nafte u Sarajevo, oko 300 t tjedno, što je do sada bilo, rekao sam, 20-40. Međutim, pitanje je imamo li mi nafte. Znači, nije sada pitanje to, da li nafta može ući u Sarajevo, nego je pitanje da li mi imamo količine nafte, ja sam dao nalog. I dao nam je dvije-tri cisterne HVO iz svog kontigenta iz Kiseljaka. Te dvije ili tri cisterne su išle, i grad me molio da za neke njihove potrebe jedna cisterna - ja sam rekao može. IZETBEGOVIĆ: Što se tiče Morijona, on je istu stvar meni prenio. Samo bio je za nijansu drugačiji. On nije rekao sa vaše je strane pucano, nego je rekao pucano je iz grada. To su dvije različite stvari. I ostaje na tome, ja sam njega sada upozorio jednim pismom da ima u vidu da u gradu, i to na Grbavici, četnici - 300 metara daleko od naše zgrade tu je. A mogu da gađaju i malo dalje. Prema tome, mislim da je on malo brzopleto i bojim se da je obavijestio na takav način i međunarodnu javnost i gore one mjerodavne faktore u Ženevi. On je izrazio sumnju da smo to mi uradili, bez osnova i bez ikakva dokaza. On ima nekakve slutnje o tome - mi nismo poželjni u Sarajevu, UNPROFOR nije poželjan u Sarajevu itd. Međutim, mi imamo opet informaciju da se on već dugo vremena sprema da bilo kakav razlog iskoristi da ode u Kiseljak. Gore je potpun mir i na koncu konaca ima svega tamo i jedna je mirnodopska atmosfera. Ovdje ima dosta rizika. I ja se bojim da on koristi tu situaciju. On nema nikakva osnova da nas optuži.
(Prekinuto snimanje)
Sjednica je završila sa radom u 11.10. (Nastaviće se)