TRANSKRIPTI SJEDNICE BiH PREDSJEDNIŠTVA, 13. i 14.04.1992.

TRANSKRIPTI SJEDNICE BiH PREDSJEDNIŠTVA, 13. i 14.04.1992.

PostPostao/la urednik dana 01.02.2008, 16:58

FELJTON: Transkripti sjednica predratnog i ratnog Predsjedništva BiH (XIII)
N.N.

Predsjedništvo je pozvalo JNA da se stavi pod komandu vlasti Republike BiH. Navelo je da u BiH traje sukob između snaga koje pripadaju totalitarnoj vrsti režima, a predvode ih operativni čelnici SDS-a (agresor) i institucija demokratske vlasti države BiH

ZAPISNIK 69. sjednice Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, održane 13. i 14. aprila 1992. godine
Sarajevo, 13. i 14. april 1992. godine.

Sjednica je održana u dva dijela. Prvi dio sjednice počeo je u 11 sati a završio u 12 sati, a drugi dio sjednice počeo je u 15.30.

Prisutni: predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović i članovi Predsjedništva Fikret Abdić, mr Franjo Boras, dr Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, glavni sekretar Predsjedništva Mile Akmadžić, predsjednik Vijeća građana Skupštine Republike BiH dr Abdulah Konjicija, predsjednik Vlade RBiH Jure Pelivan, ministar za unutrašnje poslove Alija Delimustafić, ministar za narodnu odbranu Jerko Doko, komandant Štaba Teritorijalne odbrane RBiH pukovnik Hasan Efendić.

Dnevni red: Aktuelna političko-bezbjednosna situacija u Republici, rekonstrukcija Vlade Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo je razmatrajući ukupnu političko-bezbjednosnu situaciju u Bosni i Hercegovini usvojilo sljedeće političke stavove:

U Bosni i Hercegovini postoji sukob između snaga koje pripadaju totalitarnoj vrsti režima, a predvode ih operativni čelnici SDS-a (agresor) i institucija demokratske vlasti države BiH. Snage totalitarnog režima imaju svoje ideološke centre van granica Bosne i Hercegovine, stoga se sukobi u Bosni i Hercegovini ne mogu okarakterisati kao etnički sukobi ili građanski rat.

Predstavnici države Bosne i Hercegovine će razgovarati sa predstavnicima agresora u situacijama kad su ubijeđeni da bi pregovori mogli dovesti do poboljšanja stanja u Republici.

Sve oružane snage za odbranu suvereniteta i nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, koje se bore protiv unutrašnje i spoljašnje agresije širom Bosne i Hercegovine, su u formi Teritorijalne odbrane BiH.

Poziva se JNA da uspostavi punu saradnju sa snagama Teritorijalne odbrane Republike BiH i da ne napada iste.

Pozivamo snage JNA na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine da se stave pod komandu legalnih vlasti ove republike i da osujete snage agresora na svim poljima.

Ukoliko JNA ne želi udovoljiti uslovu 5. prihvatamo angažovanje snaga JNA kao tampon zone između snaga Teritorijalne odbrane Republike BiH i agresora kada se takav dogovor postigne sa Ministarstvom za narodnu odbranu Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo je razmotrilo pitanja rekonstrukcije Vlade Bosne i Hercegovine. Zaključeno je da predsjednik Vlade u ostavci Jure Pelivan u roku od dva dana podnese izvještaj o radu Vlade Republike BiH na osnovu kojeg će Predsjedništvo preduzeti dalje korake na formiranju nove vlade Republike Bosne i Hercegovine.

U pogledu zasjedanja Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo je zaključilo da uloži dodatne napore i insistira kod parlamentarnih stranaka da se angažuju da se poslanicima sa terena omogući dolazak u Sarajevo i što prije osigura kvorum za redovno zasjedanje Skupštine Republike Bosne i Hercegovine.

Povodom velike uznemirenosti građana Sarajeva do kojeg je došlo kada je vojni avion u toku današnjeg popodneva probio zvučni zid iznad grada Sarajeva, Predsjedništvo je osudilo taj akt zastrašivanja. Predsjedništvo smatra da je takav vid demonstracije sile nedopustiv i protivan je međunarodnim normama.

Sjednica je završena u 16.50.

Sastavni dio zapisnika je magnetofonski snimak sjednice.

Magnetofonski snimak 70. sjednice Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, održane 14. aprila 1992. godine (1)
Sjednica je počela u 11 sati.

Predsjedavao je Alija Izetbegović, predsjednik Predsjedništva.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: (Početak trake se ne čuje.) Ima li mogućnosti da se uzme to oružje? Neka jedan minut samo snimaju, neka nas ne zadržavaju. Imamo li ikakvih dobrih vijesti sa terena? Kako ide organizacija TO?

HASAN EFENDIĆ (TO): Blokirano je 10.000 izbjeglica. Zajednički razgovor.

IZETBEGOVIĆ: Gdje su nam ovi posmatrači? Ipak ih je 30, ja ih ne vidim gdje su?

HAJRUDIN SOMUN: Na neka mjesta ne mogu doći.

IZETBEGOVIĆ: Ja ga pitam gdje su posmatrači, pošto on zna gdje su posmatrači.

SOMUN: Dvadeset četiri sata su istekla. Oni hoće da počnu kontrolisati povlačenje artiljerije i traži se objava suspenzije mobilizacije. Oni traže istovremeno oboje. Ja sam razgovarao sa g. Efendićem i sad oni traže i sa jedne i sa druge strane objavu da neko izađe i da kaže. Npr. danas u 2 sata suspendovaće se mobilizacija ukoliko se istovremeno, npr. noćas ili sutra ujutro u l0 ili u 12 počne povlačenje artiljerije koja je napadala gradove.

IZETBEGOVIĆ: Ne mogu čovjeku oduzeti riječ, neka čovjek završi.

SOMUN: Oni ne mogu sad ni da nastave razgovore.

IZETBEGOVIĆ: Dobro, još jednu stvar dok Doko sad bude izlagao, razmisli o tome, možemo li poslati tri čovjeka da organizujemo jednu grupu ljudi da ode 10.000 ljudi na neki način izvuče? Kad sam ja to Kukanjcu kazao on je rekao prijavite meni kad krenu, ja ću dati vojnu pratnju i trta-vrta, šta ja znam. Tako mi je rekao. Nema problema da uđu tamo, naravno, samo morate to raditi zajedno s nama. On je meni rekao za Zvornik da hoće. Ne znam za Foču. Za Zvornik je rekao.

JERKO DOKO (ministar odbrane): G. predsjedniče juče u 16 sati gospodin Sančes i njegov pomoćnik za vojna pitanja bili su kod nas sa ljudima iz Ministarstva iz Štaba - sa komandantom i njegovim pomoćnikom.

Dogovorili smo - mi smo mu izložili cijelu situaciju. Oni su tražili kartu o položajima (koju je Štab nacrtao) napadača artiljerijskog oruđa. Jutros su došli po tu kartu. Ja sam i jutros s njima dogovorio da će svaki dan jednom ili dvaput imati kontakt sa komandantom o svoj situaciji. Slaćemo im bilten dva puta dnevno o situaciji na terenu. Oni poslije naših sastanaka odu u Komandu kod Kukanjca, jer taj neće s nama da sarađuje uopće. Neće da se javlja ni na telefon. Spona među njih i nas su ovi posmatrači.

Situacija na terenu, jutros koju sam ja njima izložio, je ovakva: imamo okruženje izbjeglica - oni su taoci po nama, u Kozluku i kod Domanovića prema Stocu na Dubravama.

Ista stvar. Imamo problem izbjeglica oko Počitelja i ovih što bježe iz Višegrada, Foče i Zvornika prema ovim drugim krajevima. I to su zabilježeni i daće odmah svoje grupe da idu tamo da snime stanje. Zatim smo im prezentirali noćašnje stanje šta se desilo - bombardovanje od Čapljine do Metkovića naših sela Višića i tamo uz magistralni put kasetnim bombama. I to će otići da snime. I odredili smo se u tom pravcu da će oni imati puni kontakt s nama preko ovog Ivića, koji njih vodi, i da ćemo to pokrivati.

Što se tiče TO organizacije na terenu, imali smo problema i još ih imamo ovdje na terenu grada Sarajeva i općina, jer tu je bilo puno komandi u tim nekim patriotskim ligama, zelenim beretkama. Nešto smo noćas odradili da se to ujedini. Zato i ne može doći do sinhronizovanih akcija i izvođenjem u praksi zato što ima više komandi. Pa sam ja održao jedan sastanak i komandant s njima, i to smo sad u prevazilaženju tog stanja ovdje.

Što se tiče terena, Posavina, okrug Doboja, sad mi se javio predstavnik Hrvatske zajednice Posavina, one formirane, da su komplet stali na stranu TO BiH u organizacijskom smislu. Zvao je komandant Perić iz B. Šamca, on će obraditi komplet to područje. Jutros je sa mnom razgovarao i predsjednik općine Modriča i decidno me izvijestio šta se desilo u Modriči. U Modriči je bio puč vojske. Vojska je ušla u Sekretarijat za narodnu odbranu u općinu i istjerala sve nesrpske pripadnike. Sad se to polako privodi kraju. On će isto dati prijedlog za komandanta TO ovog dosadašnjeg. Bio je pripadnik muslimanske nacionalnosti.

IZETBEGOVIĆ: Je li opština počela da funkcionira, zanima me.

DOKO: Počela je. Ali nisu se još svi organi obnovili, nisu se još svi ljudi vratili. Ja sam mu rekao da radi na tom planu. On moli, poslaće faks. Mi ćemo biti tu tolerantni. Ja sam rekao komandantu da, oni su raspoloženja da se stave pod komandu TO, ali zbog te specifične situacije malo će to zahtijevati produženje ovog roka od 15 pa dalje.

Što se tiče srednje Bosne i Hercegovine, g. Boras, ja sam sad bio s g. Brkićem, kontaktirao sam i sa Zagrebom, a i oni će, tu ima nekih snaga koje imaju drukčija razmišljanja. Ali, mislim da će i oni doći pod ovu komandu. Da su neka naša saznanja, kako mi je sad Brkić rekao, on će u 12 doći kod mene, imamo sastanak sa predstavnicima Tvornice "Bratstvo" Novi Travnik. Biće i Brkić i pojedini članovi Vlade, ministar za privredu i ministar za prostorno uređenje.

IZETBEGOVIĆ: U koliko je to zakazano?

DOKO: U 12. Mi ćemo morati u 12 gore s njima. Jer oni su se javili da su pošli, pa da će u 12 moći stići. Čim dođu, mi ćemo s njima sjesti i obaviti oko tih problema tamo koji su usko vezani za obranu i ovdje grada. I to ide. Malo će teže ići, ali će morati hrvatske vlasti nama pomoći oko zapadne Hercegovine, te struje koja ne shvaća neke stvari još, ali su u fazi shvaćanja tih stvari. Tu ima možda tri do pet ljudi koji vuku te konce. Mora se na njih politički djelovati. Mislim da ćemo uspjeti u tome. Mi smo juče tražili da izađemo pred novinare i vidjeli ste da je izašao pukovnik Karić, komandant Efendić. Pukovnik je izašao u ime svoje da se predstavi i da odgovori ono što je odgovorio. I Karić u svoje ime da odgovori. Danas ćemo u 13 sati dati jednog čovjeka, koji nam sada vrši bezbjednost, a bio je u 7. armijskoj oblasti. On će istupiti. Pomoćiće i vama da se odrediti u pravcu prema armiji koja je ostala na našim prostorima. Mi smo kost, nego kontra kost u organizaciji. Mi ćemo mu dati u svoje ime da se obrati. Povoljne su reakcije ljudi na ovome što su oni istupili i ovo što mi radimo.

FIKRET ABDIĆ: Juče smo razgovarali o barikadama, a istovremeno se javljaju i pojedinačne izjave da otklanjanje barikada. Po meni bi trebalo Predsjedništvo donijeti političku odluku, kojom obavezuje Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane da na sjednici svog kolegija tj. zajedničkoj sjednici donesu odluku o tome da uklone barike. Sve drugo ne bih na Predsjedništvu raspravljali. Nakon toga bi trebalo ići sa saopštenjem, da se ljudi upozore, da se maknu, jer kakve sve se štete nanose Republici.

Upozorenja civilizacijska. Nakon toga Kolegij mora donijeti odluku kako završiti posao. Morali bi se mi odrediti kao Predsjedništvo, prema tome obavezati jedno i drugo ministarstvo tj. Vladu. Pa neka Vlada odredi kako će to realizirati. U svakom slučaju, treba dati ljudima da se presaberu, kakav čin i šta rade kad izlaze na barikadu. Nisam siguran da će to ići glatko, ali zato bi trebalo učiniti minimum onoga što nam obavezuju kao međunarodno priznatu državu.

STJEPAN KLJUIĆ: Ima jedna simetrija. Kao što ste objasnili šta je policijski sat. Prvi dan je bio policijski sat. Pa su krali samoposluge. Pa je onda izašao iz SUP-a i rekao: "Večeras će biti posebne patrole koje će patrolirati i koje će ako treba i pucati na one koji pljačkaju." Mi njima moramo dati tajm-aut. Barikade su protivzakonite, a praktično će donijeti MUP i odbrana.

(Nastaviće se)
urednik

Natrag na FELJTONI

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.